Historie

1915

Oprichting

Op 2 maart 1915 ondertekenen Leopold Haffmans van brouwerij Roobeek te Roobeek, Gerard van Soest uit Broekhuizen, August Schraven van brouwerij het Anker te Lottum en Gerard van Dijk van brouwerij de Oranjeboom uit Broekhuizenvorst de acte van oprichting van hun nieuwe brouwerij. Die bouwen ze vlak buiten Arcen. Dat is geen toeval: vlak naast de brouwerij bevindt zich een bron. Precies daar komt de kleilaag in de ondergrond omhoog waardoor het kraakheldere en van nature gefilterde water makkelijk omhoog gepompt kan worden. En water is de belangrijkste grondstof van bier.

1925

Succes

In de brouwerij wordt, voor die tijd modern en uniek, gebruik gemaakt van een stoommachine. Het bier wordt afgevuld in beugelflessen die weer worden vervoerd in houten kratten. In tegenstelling tot wat de vier brouwers tot die tijd gewend waren, brouwen ze in Brouwerij de Vriendenkring ondergistend bier: Pilsener. Dit lekkere en doordrinkbare bier wordt in die tijd snel populair. Het VK (Vriendenkring) bier vindt dan ook afzet in het hele land.

1944

Onder vuur

Helaas wordt de brouwerij in de oorlog bepaald niet gespaard. Het strategisch gelegen pand wordt zwaar beschoten en loopt veel schade op. Na de oorlog begint men meteen met de wederopbouw. Het brouwhuis kan met wat reparaties gered worden en de moutsilo’s kunnen nog worden gebruikt. Nog steeds wordt het mout voor Hertog Jan speciaalbieren hier bewaard. De kogelgaten uit die periode zijn ook nog steeds te zien.

1981

Een nieuw begin

In oktober 1980 wordt bekend gemaakt dat er plannen zijn om de brouwerij in Arcen te sluiten. Een buitenkans voor de drie medewerkers Toon van de Reek (bioloog), Kees Goos (boekhouder) en Choen Son Tan (elektrotechnicus), die al langer plannen hebben om zelf bovengistende speciaalbieren te brouwen. Ze besluiten de Arcense brouwerij te huren om die zelf te gaan exploiteren onder de naam Arcense Stoombierbrouwerij. Ze brouwen er geen Pilsener meer, maar leggen zicht toe op speciaalbieren. In 1981 verschijnt het eerste bier uit de Arcense Bierbrouwerij.

1986

Goud

Al snel volgen nieuwe bovengistende specialiteiten van uitstekende kwaliteit op de markt. Hertog Jan brouwt in 1982 het eerste bovengistende Bockbier en staat daarmee aan het begin van de recente Bockbiertraditie in Nederland. Wat speciaalbieren betreft is de brouwerij haar tijd ver vooruit. Het assortiment is veruit het grootste en meest gevarieerde van Nederland, met bieren als Tripel, Dubbel en Janneke.

De liefde voor het bier in Arcen leidt tot een aantal bijzondere speciaalbieren. Die oogsten waardering bij bierliefhebbers én de jury’s van bierfestivals. Een aantal bieren van het eerste uur worden in 1986 beloond met een gouden medaille.

1993

Pilsener

In 1993 voltrekt zich opnieuw een ramp: het water van de Maas overspoelt de brouwerij en richt behoorlijk wat schade aan. Bij de herstel­werkzaamheden wordt de brouwerij verder uitgebreid met lagerkelders en daarmee opnieuw geschikt gemaakt voor ondergistend brouwen. Zo wordt er in Arcen na decennia ook weer Pilsener gebrouwen.

2002

Hoogstpersoonlijk

Met de komst van Gerard en zijn team kundige brouwers wordt Hertog Jan steeds meer het merk van en voor de echte bierfliefhebber. Door de 'Hoogstpersoonlijk' campagne leert heel Nederland onze gedreven brouwers kennen, met hun aandacht, passie en kennis. Het merk wordt steeds bekender. De brouwerij wordt opengesteld voor het publiek en wordt jaarlijks door duizenden bezocht.

Nu

Uit Liefde voor Bier

Inmiddels is Hertog Jan een gevestigde naam die staat voor oprechte Liefde voor Bier en brouwmanschap van het hoogste niveau. Nog steeds brouwt een klein groepje gedreven brouwers de mooiste bieren in de witte brouwerij te Arcen. Het merk Hertog Jan innoveert met Vatgerijpte Grand Prestige en Hertog Jan Ongekend. In de kelder onder de brouwerij is een heuse bewaarkelder ingericht voor honderden flessen Hertog Jan Grand Prestige, waar liefhebbers hun eigen fles kunnen laten liggen. In heel Nederland kunnen mensen die een perfect getapt mooi bier willen dat drinken bij het Genootschap, een selectie van Hertog Jan cafés. Hertog Jan Pilsener is uitgegroeid tot één van de meest verkochte en geliefde Pilseners van Nederland.

Wat ooit begon als een avontuur van vier vrienden die hun Liefde voor Bier wilden bekronen met een eigen brouwerij is uitgegroeid tot een geliefd merk en een vaandeldrager van de Nederlandse biercultuur.